May 17, 2022

Sila Buat Rayuan BPR Jika Tidak Lulus & Gagal Kredit. Ini Penyelesaian & Jawapan Rasmi!

Sila Buat Rayuan BPR Jika Tidak Lulus & Gagal Kredit. Ini Penyelesaian & Jawapan Rasmi!

Rayuan BPR Fasa 2. Umum sedia maklum bahawa ramai yang telah dapat Bantuan Prihatin Rakyat bagi fasa kedua pada 7 Mei yang lalu. Tetapi ada juga yang mengeluh ramai yang tidak lulus & gagal kredit.

Mereka yang layak menerima BPR fasa 2 adalah merujuk kepada Permohonan BPR 2021 berstatus LULUS & melepasi proses semakan verifikasi kelayakan. Portal Malaysia akan kongsikan kepada anda semua info berkaitan dengan rayuan BPR ini.

rayuan bpr 2021 fasa 2 cara permohonan

Alasan Kenapa BPR Fasa 2 Tidak Lulus/ Gagal?

Menurut LHDN, kelayakan untuk bantuan ini adalah berdasarkan semakan verifikasi kelayakan yang dibuat selepas tarikh tutup pendaftaran BPR 2021. Berikut adalah antara alasan kenapa anda tidak layak :

  • 05 – Maklumat pengenalan pasangan perlu pengesahan
  • 12 – Pemohon ada berdaftar sebagai Pemegang Saham / Pengarah Syarikat / Perkongsian Liabiliti Terhad
  • 36 – Pemohon /pasangan merupakan penerima GKP
  • 31 – Status perkahwinan perlu pengesahan
  • 39 – Semakan pendapatan yang dilaporkan melebihi pendapatan kelayakan yang ditetapkan termasuk perniagaan

Rayuan BPR Fasa 2

Kepada yang gagal, jangan risau kerana kerajaan menyediakan penyelesaian kepada anda. Anda hanya perlu buat rayuan sahaja.

rayuan bpr fasa 2

Seperti yang telah ditetapkan oleh kerajaan, tempoh permohonan rayuan adalah pada 15 hingga 30 Jun 2021. Kerajaan akan memberi peluang & mempertimbangkan kelayakan anda melalui proses rayuan ini.

Cara Buat Rayuan Bantuan Prihatin Rakyat

rayuan bpr fasa kedua 2021

Untuk membuat rayuan BPR Fasa Kedua ini, sebahagian daripada mereka yang telah ditolak permohonannya perlu kemukakan borang rayuan & sertakan sekali dokumen yang berkaitan untuk disemak semula oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) Malaysia.

Cara membuat proses rayuan ini akan diumumkan oleh kerajaan tidak lama lagi. Nantikan dan jangan terlepas dengan peluang ini.

Maklumat Tambahan Rayuan

Jika anda ingin lulus semakan Bantuan Prihatin Rakyat fasa 2 ini, sila pastikan anda masukkan info & maklumat peribadi yang tepat.

Sertakan sekali dokumen sokongan anda yang terkini.

Pastikan juga gaji & pendapatan bulanan anda tidak melebihi daripada kelayakan yang ditetapkan.

FAQ Soalan Lazim

Bilakah Rayuan BPR akan dibuka?

Anda boleh buat rayuan Bantuan Prihatin Rakyat pada 15 hingga 30 Jun. Sila semak dengan lanjut di website ini.

Bagaimanakah Cara Untuk Buat Proses Rayuan BPR Fasa 2 2021?

Kemukan borang & dokumen sokongan. Klik di website ini untuk info lanjut.

Kenapa BPR Fasa 2 saya tidak lulus?

Ada beberapa sebab. Antaranya pendapatan anda melebihi daripada syarat yang ditetapkan, maklumat pasangan anda perlu pengesahan & anda merupakan penerima GKP.

Semoga berjaya dalam permohonan rayuan anda. Sila kongsikan artikel bermanfaat ini kepada kawan-kawan anda. Terima kasih.

Sumber : FAQ

Penafian – Bahan artikel kami kongsikan dihalaman ini hanyalah panduan tutorial dan rujukan artikel related dengan “Sila Buat Rayuan BPR Jika Tidak Lulus & Gagal Kredit. Ini Penyelesaian & Jawapan Rasmi!” sahaja. portalamalaysia tidak ada sebarang kaitan dengan government agency atau mana-mana syarikat yang berkaitan dengannya, segala rujukan berpandukan sumber rasmi dan betul-betul sahih sahaja.