May 18, 2022

Hvkuman penj4ra 13 bulan Farid Kamil diganti d3nda RM5,500

SHAH ALAM – Pelakon dan pengarah, Farid Kamil Zahari yang sebelum ini diper1ntah untuk dipenj4rakan selama 13 bulan atas kesaIahan menggunakan

keker4san jnayah dan mengeluarkan perkataan tidak s0pan di balai polis tiga tahun lalu, digantikan dengan d3nda RM5,500.

Memetik laporan Free Malaysia Today, mahk4mah menggantikan hvkuman penjara 13 bulan bagi kesaIahan melibatkan keker4san jnayah

kepada d3nda RM5,000 manakala hvkuman penj4ra empat bulan kerana mengeluarkan perkataan tidak sopan digantikan dengan d3nda RM500.

Pesuruhjaya Kehakiman Nurulhuda Nur’aini Mohamad Nor di Mahkamah Tinggi Shah Alam membuat keputusan itu selepas membenarkan r4yuan Farid terhadap hvkuman tersebut.

Beliau berkata, ia mengambil kira per4yu telah membayar pampasan dalam bentuk k0mpaun kepada dua pihak, termasuk anggota polis terbabit.

Selain itu katanya, Farid, 40, juga menyes4l dengan perbuatan yang dilakukan dan mem0hon maaf ketika perbicaraan berlangsung.

Dalam pr0siding itu, Farid diwakili peguam Kee Wei Lon dan Low Wei Loke.

Pada 2 Jun 2020, media melaporkan, Farid Kamil dijatuhi hvkuman 13 bulan penj4ra bagi sabitan kes menggunakan keker4san jnayah

terhadap anggota polis dan empat bulan penj4ra bagi sab1tan kes mengeluarkan perkataan tidak s0pan oleh Mahk4mah Majistret di sini hari ini.

Majistret Noor Arifin berkata, selepas meneliti dan men1mbangkan keterangan dikemukakan pihak pend4kwaan dan pembeIaan,

mahk4mah mendapati tertvduh g4gal men1mbulkan keragvan munasabah dan dibuktikan bersaIah terhadap dua pertvduhan terbabit.

Dua hvkuman itu kemudian diarahkan berjalan serentak bererti dia hanya perlu menjalani 13 bulan penj4ra.

Bagaimanapun Farid dibenarkan jaminan RM10,000 sementara menunggu keputusan r4yuan.

Majistret itu turut mengarahkan Farid membayar k0s pend4kwaan berjumlah RM5,000, yang dijelaskannya.

Farid Kamil didakwa 4 pertuduhan

Terdahulu, Farid dida4wa melakukan dua kesaIahan itu terhadap Muhammad Nizam Jamaluddin di Balai Polis Kota Damansara pada jam 1.20 petang, 11 Januari 2018.

Dia turut did4kwa menyebabkan keced3raan kepada Nizam dan seorang awam, Asyraf Ahmad di tempat dan waktu sama.

Dia bagaimanapun memb4yar kompaun RM5,000 kepada Nizam dan RM8,000 kepada Asyraf seperti dibenarkan mengikut peruntukan Sksyen 260 K4nun Pr0sedur Jnayah.

Pend4kwaan dilakukan Timbalan Pend4kwa Raya Ho Kwon Chin.

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber:petuadanresepibonda