May 21, 2022

Sokong Ismail Sabri sebagai PM… Nazri ajak MP lain tandatangan SD

DATUK Seri Nazri Aziz telah menandatangani perisytiharan berkanun (SD) yang menyokong Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

Sebagai perdana menteri dan telah meminta semua anggota Parlimen Umno untuk melakukan perkara sama bagi menamatkan kemelut politik yang sedang berlaku.

Nazri mengatakan bahawa dia menandatangani SD di sebuah hotel di Kuala Lumpur pada petang Ahad.

“Saya sudah menandatangani dan saya fikir semua Ahli Parlimen Umno harus menyokong, termasuk mereka yang menentang Tan Sri Muhyiddin Yassin,” kata Nazri kepada The Star.

Sumber memberitahu bahawa ada usaha sedang dilakukan untuk mengumpulkan SD yang menyokong Ismail Sabri sebagai perdana menteri.

Sementara itu, sumber lain di Parti Pribumi Bersatu Malaysia telah menunjukkan bahawa rancangan untuk mencari pengganti sedang dibuat

Untuk memastikan kerajaan Perikatan Nasional tetap utuh setelah dakwaan Muhyiddin memutuskan untuk mengundur diri sebagai perdana menteri.

“Ini adalah rancangan keluar dan dia dapat bersara dengan lancar,” katanya.

Sumber itu juga mengatakan bahawa mesyuarat biro politik yang melibatkan pemimpin bahagian Bersatu akan berlangsung di lokasi yang tidak ditentukan pada malam Ahad.

Sementara itu, sumber lain pula menunjukkan bahawa Pakatan Harapan akan mengadakan pertemuan peringkat tinggi di ibu pejabat PKR di Merchant Square pada Ahad jam 8 malam.

Muhyiddin diharapkan dapat bertemu dengan Yang di-Pertuan Agong pada Isnin. – THE STAR