May 21, 2022

Kawasan parkir bukan zon pacak khemah

MACAM orang baru keluar gua. Itu reaksi sahabat Merak Jalanan apabila melihat gelagat sekumpulan anak muda mendirikan khemah di kawasan parkir yang dikhususkan untuk meletakkan bas di Genting Highlands.

Bukan sahaja di lot parkir, malah ada juga yang besar kepala dan perasan hebat apabila mendirikan khemah di tepi jalan termasuk kawasan stesen minyak sambil menikmati kopi serta mi segera.

Menurut sahabat Merak Jalanan, dia berasa sem4k dan mood percutiannya di Genting Highlands sedikit terg4nggu melihat gelagat tersebut.

Katanya, anak-anak muda zaman sekarang mudah terpeng4ruh dan suka mengikuti segala trend yang dikeluarkan sebagai kandungan di TikTok.

Bagi Merak Jalanan, bukan semua trend di TikTok boleh dilakukan di tempat awam. Lagi pun tindakan mendirikan khemah di lot parkir bukan sahaja menyus4hkan orang lain, malah turut memb4hayakan ny4wa sendiri.

Faham-faham sajalah, jika sudah berkumpul, sisa makanan dan sampah akan ‘menghiasi’ kawasan tersebut yang ditinggalkan individu tidak bertanggungjawab.

Selain itu, tindakan berkumpul seperti ini menimbulkan kegus4ran awam terutama kepada penduduk tempatan.

Malah, tidak keterl4luan mereka yang mendirikan khemah di tepi jalan akan menyumbang kepada jumlah kec3deraan atau kematlan jika kenderaan terb4bas di kawasan berkenaan.

Yang pasti, perbuatan itu mengund4ng pelbagai reaksi warganet selepas melihat perkongsian ‘aktiviti har4m’ tersebut dimuat naik di platform media sosial.

Diharap pihak berkvasa dan pihak Genting Highlands sendiri akan memperk3tat lagi kawalan kesel4matan supaya trend itu tidak menjadi-jadi serta berpanjangan.

Pesan Merak Jalanan, carilah kawasan sesuai untuk pacak khemah. Jangan g4nggu mood orang lain terutama yang membawa keluarga untuk bercuti di Genting Highlands.

sumber: sinar harian