May 21, 2022

Lagak Seperti P0lis Trafik, Marshal Geng Motosikal Kuasa Tinggi dicari Pihak Berkvasa

Pihak p0lis sedang meng3san marshal konvoi motosikal berkuasa tinggi yang memberhentlkan kenderaan awam di persimpangan lampu isyarat Sua Betong di sini, seperti yang tular di media sosial sejak semalam.

Ketua P0lis Daerah Port Dickson, Superlntendan Aidi Sham Mohamed berkata, video yang tular itu menunjukkan aksi marshal memberhentlkan kenderaan awam bagi memberi laluan ahli konvoi melalui persimpangan lampu isyarat berkenaan.

Dalam rakaman yang dikongsikan oleh pengguna Facebook Epul Adam Helmet Bajet, walaupun lampu sedang merah, marshal berkenaan meng4rahkan trafik untuk berjalan demi memberi ruang kepada konvoinya melepasi lampu isyarat tersebut.

“Ketika kejadlan lampu isyarat jelas berwarna merah dan tujuan tlndakan marshal dipercayai bertujuan untuk memberi laluan kepada sekumpulan penunggang motosikal berkuasa tinggi yang bergerak dalam konvoi bagi melepasi lampu isyarat,” katanya dalam satu kenyataan media di sini, hari ini.

Katanya, konvoi motosikal berkuasa besar itu bergerak dari Lebuh Raya Seremban – Port Dickson (SPDH) menghala masuk melalui lampu isyarat Sua Betong menghala ke Bulatan Sunggala Telok Kemang.

P0lis sedang meng3san individu yang bertindak sebagai marshal berkenaan dan sesiapa yang memiliki maklumat berkaitan kejadlan diminta beri kerjasama kepada pihak IPD Port Dickson di Bahagian Slasatan Dan Pengvatkvasaan Trafik atau menghubungi talian terus di talian 06-6472222.

Pihak PDRM menaslhati kepada kumpulan konvoi yang bergerak supaya tidak membuat sebarang tlndakan memberhentlkan, mengawal dan melenc0ng kenderaan di jalan awam tanpa sebarang kehadiran mana-mana Pegawai p0lis yang memb4hayakan kepada diri sendiri pengguna dan meny3kat kebebasan bergerak di jalan awam.

Aidi Sham berkata, k3s dislasat mengikut Sksyen 21 Akta P0lis dan Skyen 79(2)Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Tlndakan marshal itu mengundang pelbagai reaksi pengguna media sosial yang menyifatkan perbuatan itu sebagai besar kepala dan menyvsahkan pengguna jalan raya yang lain. Sekiranya anda berkonvoi, berkonvoilah secara berhemah.

sumber: thevocket