May 17, 2022

Teh Disangka D4dah, P0lis Australia Tersil4p Penj4rakan Ibu & Anak Rakyat Malaysia 4 Bulan

Seorang wanita rakyat Malaysia dan anak perempuannya dip3njara empat bulan di Australia g4ra-g4ra kerana 25kg teh halia gula per4ng yang diimport mereka telah disangka sebagai d4dah oleh p0lis

Menurut laporan, dua wanita itu kini dalam proses meny4man pihak berkvasa Australia bagi menvntut g4nti rugl.

Connie Chong Vun Pui dan anaknya, Melanie Lim San Yan, membawa masuk teh itu, yang biasanya digunakan bagi mer3dakan saklt ketika h4id di Malaysia, untuk dijual dengan harga lebih tinggi di Sydney.

Jika semuanya berjalan lancar, mereka mampu memperoleh keuntungan kecil sebanyak AUD90 (RM270).

Mal4ngnya sebaliknya berlaku apabila rumah mereka di barat daya Sydney dis3rbu oleh p0lis bers3njata pada Januari.

Serbvan itu susulan ramp4san penghantaran teh terbabit di lapangan terbang antarabangsa Sydney oleh pegawal Pasukan Sempadan Australia (ABF) yang sil4p mengenal pasti kandungannya sebagai amf3tamln.

Connie Chong (kiri) dan Melanie Lim (kanan) ketika mengiklankan teh itu di media sosial.
Connie Chong (kiri) dan Melanie Lim (kanan) ketika

Kedua-dua wanita itu dip3njarakan tanpa jamlnan, walaupun pihak berkvasa telah dimaklumkan mengenai masalah melibatkan ujlan bagi mengenal pasti bahan berkenaan selama beberapa minggu dan bulan berikutnya

Tudvhan terhadap dua beranak itu hanya ditarik balik pada 10 Ogos apabila p0lis New South Wales menerima analisis f0rensik mereka sendiri.

Mahk4mah Sydney mendengar bahawa ABF telah menggunakan ujlan presumptlf “h4zmat” untuk mengenal pasti produk yang diimport sebagai “Ph3nmetr4zine”, bahan per4ngsang terl4rang yang lazimnya digunakan untuk tujuan rekreasi.

Bagaimanapun, mahk4mah turut mendengar bahawa ujlan itu hanya menjana bahan yang mempunyai spektrum serupa dengan Ph3nmetr4zine. Malah ini tidak terhad kepada “Ph3nmetr4zine” sebaliknya turut merangkumi gula, sukrosa dan gula tepung.

Berikutan itu, seorang pengan4lisis f0rensik p0lis persekutuan menulis surat kepada pegawal utama kes itu, Tara Conaghan, dengan menyuarakan keragvannya terhadap ujlan berkenaan.

Connie Chong dan Melanie Lim tidak dibenarkan ikat jamln sehingga Mei dan telah memfailkan s4man menvntut kos, yang engg4n dibayar oleh Pengarah Pend4kwaan Awam K0manwel

Berikutan itu, seorang penganalisis f0rensik p0lis persekutuan menulis surat kepada pegawal utama kes itu, Tara Conaghan, dengan menyuarakan ker4guannya terhadap ujlan berkenaan.

Conaghan bagaimanapun g4gal menyampaikan maklumat itu kepada pasukan pemb3laan tertvduh, mahk4mah diberitahu.

Ketika memerlksa balas Conaghan, pegvam Connie, Steve Boland meny0al kenapa beliau tidak mend3dahkan maklumat berkenaan kepada tertvduh lebih awal. Saksl itu menjawab ia kerana d4dah itu masih menunggu untuk diujl sepenuhnya.

“Jadi bagaimana? Mereka perlu merlngkuk dalam p3njara?” tanya Boland. Conaghan bagaimanapun hanya berdiam diri, lapor The Sydney Morning Herald.

Kes itu telah ditangguhkan ke bulan Mac tahun hadapan.

Teh yang disangkakan dadah oleh pihak berkuasa Australia.
Teh yang disangkakan d4dah oleh pihak berkvasa Australia.

sumber: sayseismik