May 21, 2022

Cuba menipu dakwa bayi ditendang lembu, rupanya

Alor Setar: Seorang bapa cuba menlpu apabila mend4kwa bayi perempuannya berusia setahun yang dimasukkan ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), di sini, c3dera di kepala dan muka akibat ditend4ng lembu.Namun, bayi warga negara Myanmar itu rupa-rupanya dil4nggar lelaki berusia 27 tahun itu ketika mengundur kenderaan dipandunya, semalam.

Kejadian dipercayai berlaku malam tadi di kediaman mereka di daerah Kubang Pasu dan petugas HSB pada 10.56 malam dimaklumkan bayi itu c3dera akibat ditend4ng lembu ketika bermain di luar rumah.

Ketua Jabatan Siasatan Jen4yah Kedah Datuk G Suresh Kumar berkata, bagaimanapun hasil siasatan yang dijalankan polis mendapati m4ngsa dipercayai dil4nggar oleh bapanya ketika mengundur kereta di kediaman mereka.

Beliau berkata, bayi perempuan terbabit c3dera di kepala dan muka mel3cet dan keadaan terkini m4ngsa dilaporkan stabil, tetapi masih di bawah peng4wasan wad Unit Rawatan Rapi (ICU) di HSB.

“Susulan kejadlan itu, satu kertas siasatan dibuka dan siasatan dilakukan mengikut Sksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 iaitu penganlayaan, pengab4ian, pembu4ngan atau pended4han kanak-kanak itu dengan cara yang mungkin akan menyebabkannya mengalami kec3deraan fizikal atau em0si atau yang menyebabkan atau membenarkannya dianlaya, diab4ikan, dibu4ng atau dided4hkan sedemikian.

“Sabit kes4lahan boleh membawa hukvman denda tidak melebihi RM20,000 atau penj4ra selama tempoh tidak melebihi sepuluh tahun atau kedua-duanya,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Suresh Kumar berkata, siasatan juga dilakukan bagi kes4lahan mengikut Sksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 kerana susp3k disyaki tidak mempunyai dokumen perjalanan yang sah.

Katanya, bagi kes4lahan itu boleh dikenakan hukvman penj4ra tidak kurang dari tiga bulan dan tidak melebihi dua tahun dan seb4t tidak kurang dari tiga seb4tan.

“Bapa m4ngsa yang bekerja sebagai buruh binaan itu dit4han r3man mengikut Sksyen 117 Kanun Tatacara Jen4yah untuk siasatan lanjut,” katanya.

sumber: harian metro