May 18, 2022

Ambulans Did4kwa Terp4ksa Berhenti, Pihak Polis Jelaskan Isu Beri Laluan Pada Konvoi VIP

Semalam tular sebuah video memaparkan ambulans terp4ksa menunggu ‘giliran’ dengan memberi laluan kepada kereta VIP beserta pengiring kenderaan tersebut walaupun slren ambulans masih berbunyi.

Perkongsian tersebut mendapat perhatian ramai dan rata-rata netizen berasa terk3jut kerana tidak memberikan laluan terlebih dahulu kepada ambulans yang sewajarnya diutamakan.

Difahamkan, kejadian tersebut berlaku ketika rombongan Perdana Menteri Malaysia ke Hulu Langat untuk meninjau kerja-kerja pembersihan dilakukan pelbagai agensi untuk membantu m4ngsa banjir.

Menurut Ketua Jabatan Slasatan Dan Pengvatkvasaan Trafik Selangor (JSPT), Supt. Azman Shari’at mengesahkan video tersebut dan mengatakan penilaian awal telah dibuat sebelum memberhentikan kenderaan tersebut dalam tempoh yang singkat.

Malah, semua pegawai dan anggota JSPT sentiasa diarahkan memberi keutamaan kepada kenderaan kecem4san seperti membawa pesakit. Tambahnya, keutamaan diberikan kepada konvoi di jalan utama adalah mengel4kkan rlsiko kem4langan  dan laluan diberikan kepada ambulans selepas konvoi selesai.

sumber: thevocket