May 24, 2022

B4njir Di Malaysia Dapat Perhatian Media Antarabangsa, Dianggap Sebagai Benc4na Alam ‘Terbvruk’

Ini merupakan hari ketujuh beberapa tempat di Malaysia dil4nda b4njir. Bermula dengan hujan lebat pada hari Jumaat lepas, sehinggalah kejadian b4njir di beberapa tempat di ibu kota. Kini ia seolah berj4ngkit apabila beberapa negeri di utara dan selatan Malaysia mula menghadapai sltuasi yang sama.

Difahamkan kini berpuluh ribu orang diplndahkan ke tempat pusat pemlndahan sementara. Manakala berpuluh orang kehil4ngan ny4wa. Sebahagian pakar mula mer4malkan bahawa kejadian ini bakal menjadi episod ng3ri bagi rakyat Malaysia. Ini kerana terdapat beberapa tempat yang tidak pernah dinaiki air dil4nda dengan b4njir buat pertama kali.

kini nama Malaysia menjadi h4ngat diperkatakan oleh media-media antarabangsa, kebanyakan daripadanya melaporkan sltuasi semasa kejadian b4njir yang menimpa Malaysia.

Melalui laporan CNA yang menemuramah seorang pakar, berkata b4njir yang berpvnca daripada hujan lebat di banyak negeri di Semenanjung Malaysia mended4hkan realiti sebenar sltuasi perubahan iklim yang terjadi akibat daripada pelep4san karb0n yang tinggi.

Menurut Dr Siew, penasihat Pusat Tadbir Urus dan Kajian P0litik (Cent-GPS), firma yang berpangkalan di Malaysia, berkata m0nsun timur laut, yang berlaku di Malaysia antara November dan Mac, biasanya memberi kes4n kepada pantai timur. Bagaimanapun, b4njir tahun ini turut menjej4skan tempat lain di Malaysia seperti kawasan pantai barat.

Bagi Al Jazeera pula, agensi berita antarabangsa ini melap0rkan bahawa sltuasi b4njir di Malaysia adalah benc4na alam yang terbvruk pernah dire0odkan untuk beberapa tahun sehingga mer4gut 27 ny4wa. Tambah lap0ran itu lagi, lebih 70,000 orang kini hil4ng tempat tinggal disebabkan sltuasi b4njir yang tidak menunjukkan tanda-tanda bakal surut dalam masa terdekat.

The Straits Times, media yang berpangkalan di Singapura pula melap0rkan bahawa pengurusan benc4na alam di Malaysia diakui sebagai cermlnan pemerlntahan yang lem4h. Ini selepas Perdana Menteri Malaysia, Ismail Sabri akui bahawa terdapat “kelem4han” dalam pengurusan benc4na b4njir dengan tlndak bal4s yang perlahan dari agensi kerajaan diwaktu-waktu suk4r.

Menurut laporan itu lagi, pengkrltik telah membid4s kerajaan kerana tidak mengambil serlus apabila air mula meningkat di beberapa tempat dengan mend4dak. Tambah Nikkei Asia, kebanyakan rakyat Malaysia m4rah dengan cara kerajaan meng4wal situ4si ini sehingga menggel4rnya sebagai “lemb4m” dan “g4gal.”

Selain daripada itu, difahamkan juga kejadian b4njir di Malaysia telah mendapat perhatian dunia sehingga beberapa media di Brazil, Turki, Jepun mahupun Amerika Syarikat membuat liputan mengenai situasi semasa.

Kini, terdapat beberapa negara sudah mula menghulurkan bantuan kepada Malaysia. Jiran kita, Singapura memberikan sumbangan sebanyak RM253,000 sebagai misi bantuan dan menyel4mat. Negara berg0lak Palestin pula bakal menghantar pasukan Bomba dan Penyel4mat. Mereka berikr4r akan membantu Malaysia dalam misi kem4nusian terhadap m4ngsa b4njir di negara ini.

sumber: thevocket