May 17, 2022

Disangka anak itik, ibu jadi pucat bila tengok haiwan dibawa balik anaknya ini

Seorang gadis kecil telah menemui seekor haiwan kecil yang disangkanya sebagai anak itik kerana hidung haiwan itu yang menyerupai itik. Gadis ini pun mengambil dan membawanya pulang ke rumah kerana ‘itik’ itu kelihatan sangat comel.

Disangka anak itik, ibu jadi pucat bila tengok haiwan dibawa balik anaknya ini

Sampai di rumah, ibunya melihat dia memegang seekor haiwan yang menyerupai anak itik. Tapi kemudian airmuka ibunya berubah menjadi puc4t dan cem4s setelah melihat haiwan yang dibawa oleh anak gadisnya dari jarak dekat dan jelas.

Si ibu yang cem4s dengan segera membawa anak gadisnya itu ke h0spital berhampiran. Hal ini kerana haiwan yang dibawa pulang oleh anak gadisnya itu bukanlah anak itik tetapi seekor haiwan lain yang dikenali sebagai platipus!

Haiwan yang dipanggil platipus ini boleh dianggap sebagai haiwan yang kuno dan misteri. Kulitnya adalah seperti kulit anjing laut dengan lipatan-lipatan yang terbentuk di beberapa bahagian tubuh.

Meskipun rupanya kelihatan tidak berb4haya dan comel, tetapi platipus ini sebenarnya berb4haya kerana ianya memiliki r4cun yang mendatangkan mud4rat kepada manusia.

Walaupun r4cunnya mungkin tidak akan menyebabkan kem4tian, tetapi r4cunnya boleh menyebabkan kita rasa sakit yang ter4mat sangat dan seks4.

Dinasihatkan jika anda menemui haiwan yang dipanggil platipus ini, janganlah gatal tangan nak mengambil atau memegangnya dan seeloknya jauhkan diri dan jangan menganggunya.

Pendek kata, jika ternampak atau terserempak dengan apa sahaja haiwan yang tidak dikenali, jangan k4cau dan jangan memegangnya kerana mungkin berb4haya kepada kita. Jika haiwan itu dalam b4haya atau memerlukan pertolongan, seeloknya minta bantuan pihak pakar atau pihak berku4sa untuk membantunya.

sumber: inforakyat.net