May 21, 2022

‘Hasil Tangan Manusia R4kus’ – Netizen Kongsi Gambar Timbunan Kayu Balak Di Lokasi Banjir

Banjir di Malaysia kini sudah masuk ke episod baharu. Ada kawasan di mana airnya sudah surut, manakala sebahagian lagi masih berada di tahap sama dan sedang dip4ntau rapi oleh pihak berku4sa.

Kebanyakan m4ngsa sudah dipindahkan ke penempatan sementara. Kawasan dewan yang boleh memuatkan beratus orang. Para sukarelawan dan agensi kerajaan pula sedang giat membantu bagi memastikan semua yang terjej4s dapat disel4matkan.

Namun dalam kekec0ham situasi banjir yang mel4nda megara. Tular di sosial media beberapa hantaran yang menunjukkan bahawa terdapat ker4kusan yang dibuat oleh tangan-tangan manusia.

Netizen berkongsi gambar kayu balak yang menimpa kawasan yang dil4nda banjir. Sebahagian kawasan dapat dilihat bahawa timbunan kayu balak menjadi tinggi seolah membentuk bukit kecil. Manakala yang lain pula, timbunan kayu balak melepasi ketinggian bumbung rumah.

Sebahagian netizen berkongsi gambar salah satu kawasan di Negeri Sembilan yang dil4nda banjir dan diser4ng dengan timbunan kayu balak. Terdapat juga gambar yang dikongsi dipercayai berada di kawasan Karak.

Manakala seorang pengguna instagram dan juga jurugambar MalaysiaKini turut berkongsi gambar di laman Instagram miliknya, di mana kelihatan timbunan kayu balak yang dipercayai ‘mel4nda’ Karak.

Kebanyakan netizen menitipkan rasa sayu dengan kejadian yang menimpa m4ngsa-m4ngsa banjir. Sebahagian pula kec3wa melihat situasi di mana kayu balak berkumpul sehingga mer0sakkan rumah.

Seorang pengguna Twitter menyatakan apa yang terjadi kini adalah hasil daripada ker4kusan tangan manusia. Netizen yang lain pula menyatakan rasa tidak puas hati pada mereka yang t4mak sehingga menyebabkan kejadian benc4na alam yang serlus.

Polis semalam menerusi Ketua Polis Negara, Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani memberitahu Utusan Malaysia situasi banjir di negara ini merekodkan 41 kem4tian akibat banjir. Kesemua m4ngsa terdiri daripada 26 lelaki, 13 wanita dan dua kanak-kanak. Keseluruhan jumlah itu melibatkan 26 m4ngsa di Selangor dan 15 lagi di Pahang.

sumber: thevocket