May 18, 2022

Kapsul Bvnuh Diri Bakal Digunakan Di Switzerland, Beri Pengguna Pengalaman M4ti Yang Tenang

Kapsul yang membolehkan pesakit mengambil ny4wa mereka sendiri secara tenang dan aman dengan hanya beberapa minit akan diluluskan penggunaannya di Switzerland mulai tahun hadapan. Kapsul yang diberi nama sebagai Pod Sarco, dibina untuk membolehkan pengguna mencetvskan kem4tian mereka sendiri.

Pesaklt akan diminta berbaring di dalam kapsul yang kelihatan seperti ker4nda sebelum diajukan beberapa soalan. Selepas menjawabnya, mereka diminta untuk menekan butang yang akan membvnuh mereka. Kapsul tersebut kemudiannya akan menurunkan kadar oksigen daripada sekitar 21 peratus kepada 1 peratus dalam 30 saat.

Minggu ini Switzerland meluluskan penggunaan Pod Sarco. Ia boleh digunakan di beberapa klinik pada tahun hadapan. Dr Philip Nitschke, pengasas badan amal Exit International dan antara individu yang bert4nggungjawab menghasilkan produk ini, memberitahu Swiss Info bahawa pod itu memberi pesaklt satu pengalaman yang “tidak p4nik, tidak merasa terceklk”.

Tahun lalu di Switzerland kira-kira 1,300 orang mengakhiri hidup mereka sendiri. Lembaga Semakan Perubatan Switzerland, membenarkan penggunaan kapsul tersebut bagi memb3ndung gej4la bvnuh diri.

sumber: thevocket