May 21, 2022

M4ngsa banjir jalani saringan Covid-19 sebelum ditempatkan di PPS

PUTRAJAYA: Kementerian Kesihatan (KKM) akan melakukan saringan ke atas semua m4ngsa banjir sebelum ditempatkan di pusat pemindahan sementara(PPS) bagi mengek4ng penul4ran C0vid-19.

Menterinya, Khairy Jamaluddin berkata, usaha ini bagi mengelakkan wujudnya kluster C0vid-19 dalam kalangan m4ngsa banjir yang ditempatkan di PPS.

Katanya, m4ngsa banjir yang bergej4la, berlsiko atau positif akan diasingkan bagi mengelakkan penul4ran jangkitan kepada m4ngsa banjir yang lain.

“Bagi kes positif akan diisolasi di Pusat Kuarantin dan Rawatan C0vid-19 berlsiko rendah (PKRC), PPS khas atau dirujuk hospital mengikut keperluan.

“Mereka yang dikategorikan kontak rapat atau Pesakit Di bawah Peng4wasan (PUS) akan dikuarantin di PPS Khas atau PPS yang sama tetapi di blok lain manakala m4ngsa banjir yang bergej4la tetapi ujian saringan adalah negatif juga akan dikuarantin,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Khairy berkata, semua m4ngsa banjir atau orang ramai perlu memainkan peranan dan hendaklah sentiasa berw4spada serta mem4tuhi ar4han-ar4han pihak berwajib, khususnya keperluan untuk berpindah awal bagi mengelakkan sebarang kem4langan dan kehilangan ny4wa.

Katanya, maklumkan status rislko C0vid-19 kepada agensi tindak balas sekiranya disahkan positif atau dikenal pasti sebagai kontak rapat atau bergej4la agar tindakan sewajarnya dapat diambil semasa proses pemindahan dan penyel4matan.

“Sentiasa patuh kepada prosedur operasi standard (SOP) dengan mengamalkan amalan norma baharu semasa proses pemindahan dan sepanjang tempoh berada di PPS serta elakkan dari berkumpul beramai-ramai dalam kalangan m4ngsa banjir.

“Bagi golongan berisiko tinggi seperti wanita mengandung, warga emas serta mereka yang menghidap penyakit kr0nik seperti diabetes, d4rah tinggi, dan pesakit hem0dialisis yang memerlukan rawatan berkala, perancangan perlu dibuat termasuk menyediakan bekalan ubat untuk berpindah lebih awal supaya tidak terputus rawatan,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Khairy berkata, dua buah klinik kesihatan (KK) di Selangor iaitu KK Pelabuhan Klang dan KK Pulau Indah terjej4s akibat banjir dan tidak dapat beroperasi susulan kejadian banjir melanda enam buah negeri di Kelantan, Terengganu, Pahang, Negeri Sembilan, Melaka dan Selangor sejak semalam.

“Sekiranya klinik-klinik kesihatan tersebut masih tidak dapat beroperasi pada hari Isnin ini, pihak KKM akan memaklumkan klinik alternatif yang berhampiran bagi meneruskan kesinambungan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat
setempat,” katanya.

sumber-UTUSAN ONLINE