May 21, 2022

Mahkamah Tinggi putuskan sekolah vernakular tidak berc4nggah Perlembagaan Persekutuan

Mahkamah Tinggi putuskan sekolah vernakular tidak berc4nggah Perlembagaan Persekutuan.Mahkamah Tinggi di sini hari ini memutuskan, kewujudan dan penubuhan sekolah vernakular, serta penggunaan bahasa Mandarin dan Tamil sebagai bahasa perantara utama di sekolah terbabit, tidak berc4nggah dengan Perlembagaan Persekutuan.

Hakim Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali membuat keputusan itu selepas menolak s4man dikemukakan Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Majlis Pembangunan Pendidikan Islam Malaysia (MAPPIM) dan Gabungan Persatuan Penulis Nasional (GAPENA).

Menurut laporan .Ketiga-tiga pertubuhan itu memohon untuk mendapatkan perisytiharan bahawa Seksyen 2, 17 dan 28 dalam Akta Pendidikan 1996 yang membenarkan penggunaan dua bahasa terbabit di sekolah vernakular, adalah berc4nggah dengan peruntukan 152(1)(a) perlembagaan.

Mereka juga memohon perisytiharan kewujudan dan penubuhan sekolah terbabit bertent4ngan dengan perlembagaan.

Mohd Nazlan dalam penghakimannya berkata, penggunaan bahasa selain Bahasa Malaysia tidak bertent4ngan dengan perlembagaan kerana sekolah venakular bukanlah satu badan statutori atau pihak berku4sa tempatan yang wajib menggunakan bahasa kebangsaan.

Katanya, sekolah vernakular juga dilindvngi oleh perlembagaan.

sumber: inforakyat.net