May 18, 2022

Mahu Simpan Data Vaksin C0VID-19, Mikrocip Ini Dicipta Untuk ‘Dit4nam’ Pada Kulit Manusia

Mahu Simpan Data Vaksin C0VID-19, Mikrocip Ini Dicipta Untuk ‘Dit4nam’ Pada Kulit M4nusia

Sewaktu permulaan penawaran vaksln di seluruh dunia, timbul ura-ura di mana vaksin yang ditawarkan adalah tidak selamat serta terdapat juga d4kwaan di mana vaksln berkenaan mengandungi mikrocip. Hal tersebut walau bagaimanapun telah dinaflkan sepenuhnya oleh pihak yang bert4nggungjawab.

Dalam pada itu, siapa s4ngka teknologi yang hampir sama seperti d4kwaan yang dibuat telah menjadi realiti pada tahun ini. Sebuah syarikat di Sweden iaitu DSruptive Subdermals telah mencipta sebuah mikrocip sebesar sebutir beras yang bukan sahaja mampu menyimpan data vakslnasi C0VID-19, malah boleh dit4nam dalam kulit m4nusia.

Menurut laporan, mikrocip ini turut berfungsi dalam menyimpan data pasport serta boleh digunakan untuk membuat pemb4yaran tanpa tunai. Difahamkan penggunaan teknologi NFC antara yang tersedia pada mikrocip ini.

Sumber: the guardian

Ketua pegawai pengedaran DSruptive Subdermals berpendapat, teknologi men4nam mikrocip merupakan teknologi baharu yang mampu diaplikasikan pada pelbagai sltuasi. Seorang pengguna mampu menyimpan rekod vakslnasi C0VID-19 dengan mudah menerusi mikrocip yang tersedia.

Beliau juga berpendapat mikrocip ini tidak sepatutnya dit4kutkan sebaliknya ia hanyalah alat pengenalan identiti.

Dilaporkan mikrocip ini ditawarkan dengan harga €100 (~RM476) serta mampu digunakan sehingga 40 tahun. Meskipun baru sahaja ditawarkan, sehingga kini terdapat sekitar 6,000 rakyat Sweden yang sudah mendapatkan mikrocip ini untuk dit4nam pada tubuh mereka.

sumber: thevocket