May 17, 2022

Meny4mar anggota Imigresen ‘kutip’ duit warga asing

Kuala Langat: Meny4mar sebagai pegawai Jabatan Imigresen untuk memer4s ugut warga asing di daerah ini bagi mendapatkan wang mudah.

Itu antara kegiatan dua penjen4yah warga tempatan berusia 30-an sebelum akhirnya berjaya diberk4s polis di Klang, Rabu lalu.

Ketua P0lis Daerah Kuala Langat, Superintendan Ahmad Ridhwan Mohd Nor @ Saleh, berkata, dua susp3k lelaki itu dit4han secara berasingan di sekitar Klang pada jam 1.45 petang dan 4.15 petang oleh sepasukan p0lis Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor bersama Jabatan Siasatan Jen4yah (JSJ) IPD Kuala Langat.

Beliau berkata, susp3k dipercayai terbabit dalam kes s4mun seorang warga India berusia 30-an di Taman Muhibbah, Banting pada 8 Disember lalu.

Katanya, m4ngsa yang bekerja sebagai buruh binaan serta pembantu kedai membuat laporan bahawa dia dit4han dua lelaki menaiki sebuah kereta Perodua Myvi.

“Salah seorang susp3k memperkenalkan diri sebagai pegawai Imigresen dari Shah Alam dan meminta m4ngsa menunjukkan pasport. M4ngsa yang g4gal menunjukkan pasport dip4ksa masuk ke dalam kereta seterusnya di bawa ke satu kawasan di daerah Klang.

“Semasa dalam perjalanan, m4ngsa dipvkul dengan menggunakan kasut dan susp3k meminta wang sebanyak RM3,000 daripada majikan m4ngsa jika mahu dia dilep4skan.

“Bimbang akan kesel4matan m4ngsa, majikannya kemudian memasukkan sejumlah RM1,500 ke dalam akaun bank susp3k. M4ngsa kemudian dilepaskan di hadapan sebuah pasaraya di Klang,” katanya tadi.

Ahmad Ridhwan berkata, m0dus 0perandi kumpulan berkenaan adalah meny4sarkan warganegara asing yang keluar berseorangan sebelum dicvlik.

Katanya, hasil semakan juga mendapati dua susp3k itu masing-masing mempunyai enam rekod jen4yah lampau.

“Susulan t4ngkapan dua susp3k terbabit, polis juga berjaya mer4mpas semula barangan milik m4ngsa iaitu telefon bimbit, kad pengeluaran wang automatik (ATM) serta mer4mpas sebuah kereta Perodua Myvi.

“Hasil soal siasat awal juga kita percaya t4ngkapan ini berjaya menyelesaikan sembilan kes s4mun terhadap warga asing dengan meny4mar sebagai penjawat awam di kawasan Kuala Langat sejak setahun lalu,” katanya.

Beliau berkata, susp3k kini dit4han dan disiasat mengikut Seksyen 395/397 Kanun Kes3ksaan melakukan s4mun berkumpulan dan Seksyen 170 Kanun Kes3ksaan meny4mar penjawat awam.

sumber: hmetro