May 21, 2022

Pegawai penj4ra dikec4m guna b4nduan basuh kereta

SHAH ALAM – Tindakan seorang penjawat awam yang dikatakan menyiarkan gambar dalam Facebook mengenai seorang b4nduan mencuci kereta miliknya telah diser4ng warganet pada Sabtu.

Menerusi status Facebook tersebut, pegawai penj4ra itu did4kwa menyuruh b4nduan berkenaan melakukan sesuatu untuk kepentingan peribadinya.

“B4nduan boleh basuh buat apa basuh sendiri,” tulisnya di ruangan Facebook miliknya pada Sabtu.

Justeru, rata-rata warganet meluahkan perasaan k3sal melihat sikap pegawai berkenaan yang seolah-olah mempers3ndakan kedudukan seseorang, malah mencem4r nama baik jawatan tersebut.

Seorang pengguna lama media sosial Facebook, Ali Omar berkata, setinggi mana pun darjat seseorang itu, jangan sesekali merendahkan darjat orang lain.

“Setinggi mana darjat kita, pangkat kita, kemewahan kita, jangan ada sedikit pun dalam hati kita menghlna dan merendahkan orang lain. Semoga insan yang cuci kereta itu sentiasa berada dalam lindungan ALLAH dan dimurahkan rezeki,” katanya.

Turut senada, Eyka Nora, memberitahu, pangkat itu bukan kemegahan tetapi tanggungjawab di bahu yang perlu digalas.

“Tinggi mana kita pergi jangan lupa pandang ke tanah. Meskipun dia b4nduan dia tetap manusia. Pengakhiran kita bukan dilihat dari pangkat atau darjat. Lidah kalau tak boleh berkata baik-baik lebih baik diam. Hormat orang lain,” tulisnya.

Bagi Camija Ct pula, dia beranggapan tindakan pegawai berkenaan bladab kerana menghlna seseorang itu berdasarkan kedudukan.

“Satu je perkataan aku nak cakap ‘bladab’. Sekurang-kurangnya dia cari rezeki halal untuk sara hidup dia. B4nduan pun manusia biasa,” ujarnya.

sumber: sinar harian