May 18, 2022

Penjawat awam did3nda RM8,000 kerana berniaga

KUALA LUMPUR – Gara-gara terlibat dalam perniagaan membekalkan sarung kaki bernilai RM44,500 tanpa kebenaran, seorang penjawat awam did3nda RM8,000 oleh Mahk4mah Sesyen di sini pada Khami

Mahk4mah turut memerlntahkan tertvduh dipenj4ra lima bulan, jika g4gal membayar dend4.

Ketika memutuskan perkara itu, hakim Azura turut menaslhati tertvduh agar ins4f dan dapat memulakan kehidupan yang lebih baik selepas ini.

“Anda patut bersyukur kerana diberi pertvduhan pilihan, tetapi sekarang anda kena tangguh perbuatan itu, sekali gus menjej4skan pekerjaan anda, sedangkan anda dah lama berkhidmat, rekod kerja juga cemerlang.

“Jadi, saya berharap anda mengambil peluang ini, mulakan kehidupan yang lebih bermakna untuk diri dan keluarga,” katanya.

Mengikut pertvduhan, tertvduh did4kwa sebagai pegawai badan awam iaitu pembantu tadbir di Jabatan Pengurusan Fasiliti Bersepadu, sebuah hospital universiti awam, terikat di sisi undang-undang sebagai penjawat awam supaya tidak mengambil bahagian dalam perniagaan.

Ia sebagaimana diperuntukkan di bawah Peraturan 4(1), Jadual Kedua, Bahagian II Akta Badan-Badan Berkanun (Tatatertib dan Surcaj) 2000, telah mengambil bahagian dalam perniagaan iaitu sebagai pemilik Syarikat Fana Global Resources.

Syarikat itu didapati mendapat kerja membekal dan menghantar sarung kaki kepada kakitangan hospital kerajaan yang bernilai RM44,500.

Kesal4han dilakukan di Jabatan Pengurusan Fasiliti Bersepadu, di sebuah hospital di sini pada Disember 2016.

Pertudvhan dikemukakan mengikut Sksyen 168 Kanun Kes3ksaan yang memperuntukkan hukuman penj4ra maksimum setahun atau dend4 atau kedua-duanya.

Dalam kes ini, pertvduhan dikendalikan oleh Timbalan Pend4kwa Raya, Suruhanjaya Penceg4han R4suah Malaysia (SPRM), Noryusriza Zulkifli dan pegawai pend4kwa SPRM, Mohd Aliff Shaharuzaman.

Semasa pr0siding, tertvduh yang tidak diwakili pegu4m, mer4yu agar dia dikenakan hukvman ringan.

“Sepanjang 25 tahun berkhidmat, saya merupakan seorang pekerja cemerlang malah saya beri komitmen yang tinggi dalam menyelesaikan hutang perumahan.

“Saya menyes4l dan tak akan mengulangi perbuatan itu, jadi saya mohon dikenakan hukvman ringan kerana dua anak saya masih menuntut di institusi pengajian awam,” katanya.

Bagaimanapun, Noryusriza mencadangkan tertvduh dijatuhi hukvman setimpal demi kepentingan awam dan berbentuk peng4jaran.

Walaupun tertvduh mengaku atas pertvduhan pilihan, namun beliau berkata, asas dalam pertvduhan asal adalah serlus.

“Memandangkan dia merupakan pes4lah pertama dan mengaku s4lah selepas pertudvhan dibaca, maka pihak kami berpendapat hukvman d3nda adalah memadai,” katanya.

sumber: sinar harian