May 21, 2022

Penolong pegawai perubatan did4kwa terima suapan hal pengurusan jen4zah

lpoh: Seorang penolong pegawai perubatan hospital kerajaan dihadapkan ke M4hkamah Sesyen, di sini, hari ini atas enam pertvduhan menerima suapan berkaitan hal ehwal pengurusan jen4zah bernilai keseluruhan RM1,750.

Tertvduh, Mohd Fariq Ariffin, 34, bagaimanapun mengaku tidak bers4lah bagi keenam-enam tudvhan itu yang dibaca di hadapan Hakim M Bakri Abd Majid.

Berdasarkan pertuduhan, lelaki itu did4kwa secara rasu4h memperoleh untuk diri sendiri suapan wang tunai berjumlah RM1,750 daripada Nur Azlan Azmi, 33, melalui akaun bank CIMB milik sendiri.

Suapan itu adalah sebagai upah melakukan perbuatan berhubung dengan hal ehwal prinsipal tertvduh sebagai ejen Kerajaan Malaysia iaitu Penolong Pegawai Perubatan Gred U29 yang bertugas di Hospital Kajang, dengan memberikan kerja pengurusan jen4zah terhadap enam jen4zah individu berbeza dari Unit Forensik Hospital Kajang kepada Nur Azlan.

Kesemua kesal4han itu dilakukan di CIMB Bank cawangan Bercham, di Taman Medan Bercham, di sini, antara 28 April tahun lalu hingga 5 Februari tahun ini.

Pertuduhan dibaca mengikut Seksyen 17(a) Akta Suruhanjaya Penc3gahan R4suah Malaysia (SPRM) yang jika sabit kes4lahan memperuntukkan hukvman p3njara maksimum 20 tahun dan d3nda tidak kurang daripada lima kali ganda nilai suapan yang menjadi hal perkara kesal4han itu jika ia dapat dinilai atau RM10,000 mengikut yang mana lebih tinggi, bagi setiap pertvduhan.

Selain enam pertvduhan utama itu, pertvduhan pilihan turut dibacakan bagi setiap dari enam pertudvhan utama berkenaan iaitu mengikut Sksyen 165 Kanun Kes3ksaan yang jika sabit kesal4han memperuntukkan hukvman penj4ra sehingga dua tahun atau d3nda atau kedua-duanya sekali bagi setiap pertvduhan.

Berdasarkan pertvduhan pilihan yang dibacakan, Mohd Fariq sebagai penjawat awam menerima wang tunai RM1,750 juga daripada Nur Azlan melalui akaun bank sendiri, tanpa sebarang balasan yang mana diketahui ia mempunyai kaitan dengan tugas rasmi tertvduh di Unit F0rensik Hospital Kajang bagi kerja pengurusan jen4zah.

Pend4kwaan dikendalikan Timbalan Pend4kwa Raya Fadhli Ab Wahab dan Pegawai Pend4kwa SPRM Mohd Aliff Shaharuzaman dengan tertvduh diwakili peguam Syahrul Nizam Mohd Rabi.

Pihak pend4kwaan menawarkan jamlnan RM5,000 terhadap tertvduh sebelum mahk4mah membenarkan tertvduh dijamln dengan jumlah itu dengan seorang penjamln selain menetapkan 10 Januari depan untuk kes disebut semula.

Mahk4mah turut meletakkan syarat tambahan iaitu tertvduh perlu lapor diri pada minggu pertama setiap bulan di pejabat SPRM selain pasport antarabangsa milik tertvduh diserahkan kepada m4hkamah.

Selain itu, mahk4mah juga membenarkan untuk kes berkenaan dipindahkan ke M4hkamah Sesyen Shah Alam bagi menghadapi perblcaraan selanjutnya.

sumber: harian metro