May 17, 2022

Persatuan Penduduk dedah kebun durian har4m di Bukti cherakah masih aktif walau sudah ada notis am4ran

Persatuan Pemilik dan Penduduk Taman Bukit Bayu U10 di sini kes4l apabila kerja-kerja pertanian kebun durian h4ram yang diteroka di Hutan Simpan Bukit Cherakah masih berjalan seperti biasa.

Pihaknya hairan apabila salah seorang pemilik hartanah di taman itu masih lngkar ar4han pihak berku4sa dan did4kwa masih mencer0bohinya meskipun beberapa notis am4ran sudah dikeluarkan sebelum ini.

Walaupun papan notis am4ran telah dipasang pegawai penguat kuasa Pejabat Tanah dan Daerah Petaling Jaya pada 15 Disember lalu namun kerja-kerja pertanian itu masih aktif sehingga hari ini.

Persatuan Penduduk dedah kebun durian haram di Bukti cherakah masih aktif walau sudah ada notis amaran

“Kerja pertanian (di atas kebun durian h4ram) masih aktif, kami tak tahu kenapa ia masih tak berhenti. Kalau kita orang memang tak berani ingkar perlntah kerajaan,” kata wakil persatuan itu hari ini.

Pada 15 Disember lalu, satu papan notis telah dinaikkan Pejabat Tanah dan Daerah Petaling Jaya atas tanah yang dijadikan kebun durian h4ram berkenaan.

Dalam notis itu tertulis ‘Tanah Kerajaan, Pencer0boh Akan Did3nda Tidak Melebihi RM500,000 atau Penj4ra Tidak Melebihi 5 Tahun di bawah Seksyen 425 Kanun Tanah Negara 1965’.

Papan tanda berwarna itu didirikan di atas tanah hutan simpan yang dicer0boh sejak tujuh bulan lalu.

Dalam perkembangan sama, pihak persatuan juga mendedahkan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) melalui emel telah memberi maklum balas terhadap aduan mereka.

Menurut emel berkenaan, Jabatan Perancangan MBSA telah mengeluarkan surat kepada pemilik tanah, Tetuan Usaha Semarak Sdn Bhd untuk mengambil tindakan penyelesaian terhadap aduan tersebut pada 16 Disember 2021.

“Jabatan Perancangan juga akan mengeluarkan Notis Borang D (Notis Supaya Memulihkan Semula Tanah dan Bangunan kepada Keadaan Asal Dalam Hal Pemajuan Tanpa Kebenaran Merancang) kepada pemilik premis bernombor 14, Jalan Pulau Kapas U10/86, Bukit Bayu, Seksyen U10, Shah Alam,” katanya.

Selain itu, pihak MBSA juga mengesahkan Jabatan Perhutanan Negeri Selangor telah memberi maklum balas melalui emel kepada persatuan yang kawasan tersebut berada di luar kawasan Hutan Simpan Kekal (HSK).

“Tanah yang dicer0boh itu di luar kawasan HSK iaitu dengan jarak lebih kurang 24 meter dari sempadan luar kawasan HSK berhampiran,” katanya.

Menurut persatuan itu lagi, pihak MBSA juga mengambil serlus tentang aduan pencer0bohan tanah tersebut, lebih-lebih lagi melibatkan pembinaan struktur tanpa kebenaran pihak berkuasa tempatan (PBT) itu.

“Longkang dan pagar telah dibina secara h4ram tanpa perancangan yang betul. Ini boleh menyebabkan tanah runtuh kerana rumah terletak di pinggir cerun,” katanya lagi.

sumber: inforakyat.net