May 18, 2022

Shaheizy Sam syukur dah semakin pulih, sihat semula

Kuala Lumpur: Keadaan kesihatan pelakon Shaheizy Sam, 39, kini semakin baik dan kembali okey selepas dikej4rkan ke h0spital pada Jumaat lalu kerana mengalami ‘Hyp0ventilation’ akibat keletlhan mel4mpau sewaktu menjalani penggambaran.

Terdahulu, Shaheizy Sam atau mesra disapa Sam berkata, dia terp4ksa dimasukkan ke wad kec3masan di zon merah apabila terkena ser4ngan itu ketika sedang bekerja.

“Sebenarnya, saya pernah terkena ser4ngan begini ketika menjalani penggambaran filem Polis Evo 2 dulu. Ia dikenali sebagai ‘Hyp0ventilation’ yang mana kadar oksigen berkurangan di dalam badan kerana keletlhan.

“Ser4ngan itu membuatkan dada saya menjadi semplt dan suk4r untuk bern4fas. Jadi, saya dimasukkan ke zon merah kelmarin, untuk mendapatkan raw4tan lanjut dan doktor mem4ntau tahap kesihatan saya,” katanya.

Jelas Sam lagi, dia bersyukur keadaan kesihatannya tidak begitu serlus dan diberi pelepasan pada hari yang sama untuk meneruskan penggambaran selepas dip4ntau dalam tempoh sejam di h0spital.

“Terima kasih di atas doa semua pihak. Alhamdulillah, keadaan kesihatan saya semakin beransur pulih dan kini dapat meneruskan kerja penggambaran semula.

“Selepas mengambil ‘drip’ dalam tempoh satu jam, saya dah boleh kembali ke set penggambaran untuk menyambung kerja. Syukur penyaklt ini tidaklah terlalu serlus, cuma ia datang dan pergi saja,” katanya.

Untuk rekod, ser4ngan ‘Hyp0ventilation’ berlaku apabila pernafasan yang terlalu singkat atau terlalu lambat untuk memenuhi keperluan badan akibat ke3etihan mel4mpau.

Jika seseorang mengalami ser4ngan ‘Hyp0ventilates’, tahap karbon dioksida dalam badan akan meningkat, sekali gus menyebabkan pertambahan asid dan terlalu sedikit oksigen di dalam d4rah.

sumber: harianmetro