May 18, 2022

Thread ‘Lembu Punya Susu, Sapi Baik Punya Cl4im’ Ded4h Orang Kenamaan Cuba Sail4ng Hasil Kerja Netizen

Benc4na b4njir yang menlmpa beberapa lokasi di Malaysia nyata membawa memberi kes4n besar buat orang ramai. Terdapat individu yang kehil4ngan ny4wa yang tersayang serta terdapat keluarga yang terp4ksa 4kur dengan kemusn4han akibat benc4na yang menlmpa.

Di sebalik benc4na yang berlaku, orang ramai serta para netizen dilihat tampil menghulurkan bantuan baik dari segi barangan, kewangnan mahupun kudr4t dalam memudahkan urusan para m4ngsa. Dalam pada itu, siapa sangka usaha yang dicurahkan para netizen telah diekspl0it oleh orang kenamaan seolah menidakkan hasil kerja orang ramai.

Menerusi perkongsian pengguna Twitter iaitu @neddokhan, beliau tampil berkongsi beberapa situasi yang berlaku melibatkan orang kenamaan serta beberapa pihak yang mengambil kesemp4tan terhadap hasil kerja netizen.

Difahamkan situasi ini berlaku di Dewan Serbahaguna MBSJ Camelia Seksyen 10 Putra Heights di mana ahli majlis di kawasan berkenaan berker4s mengh4lang pihak sukarelawan di dewan berkenaan dalam menyalurkan barangan keperluan kepada m4ngsa b4njir yang lain di luar dewan.

Lebih menyedlhkan, barangan yang tersedia di dewan berkenaan dilaporkan sangat banyak melebihi keperluan m4ngsa b4njir di dewan berkenaan. Pihak sukarelawan turut memaklumkan pihak petugas turut mengh4lang dan dim4rah oleh pihak petugas yang berada di dewan berkenaan.

Situasi ini nampaknya turut berlaku di Dewan Bangi Lama dan Kampung Bangi Tambahan di mana hasil kerja penduduk setempat telah menjadi k0nten pihak KBS Malaysia yang turut memaparkannya di laman Facebook rasmi mereka.

Di Pusat Pemlndahan Sementara Parit Mahang dimaklumkan barangan tidak diagihkan kepada golongan yang memerlukan. Al4san yang diberikan pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) adalah barangan tersebut perlu dikumpul dahulu sehingga cukup sebelum diagihkan.

Sementara itu, terdapat netizen yang melap0rkan terdapat ahli p0litik yang turut mengambil kesemp4tan atas kes3mpitan orang ramai dengan menc4tu barangan b4ntuan yang diberikan kepada m4ngsa b4njir di PPS serta turut mengambil barangan berjenama agihan orang ramai terlebih dahulu

Siapa sangka di saat keadaan dil4nda benc4na b4njir, terdapat instaf4mous yang mengambil kesemp4tan dengan hadir ke lokasi b4njir sekadar untuk membuat liputan dan kemudiannya balik begitu sahaja.

Selain itu, terdapat sekumpulan ‘sukarelawan’ yang tidak jadi untuk tolong membantu di Kampung Tengah, Puchong atas sebab keadaan yang tidak begitu tervk untuk dijadikan k0nten.

sumber: thevocket