May 24, 2022

‘Dulu Setiap Tuaian Boleh Hasilkan RM11,000’ – Penduduk Menyesal Jual Tanah Kepada Syarikat Minyak

Penduduk kampung Wadung di mukim Jenu, daerah Tuban, Indonesia mengaku menyesal kerana menjual tanah mereka kepada Pertamina Rosneft untuk pembinaan kilang penapisan minyak di Tuban, lapor Detik.

Seorang penduduk bernama Musanam, mengaku menyesal kerana menjual tanahnya yang sebelum ini digunakan untuk bercucuk tanam. Kini, untuk terus hidup, dia terpaksa pula menjual binatang ternakan miliknya.

“Dulu saya ada enam ekor lembu, saya sudah menjual tiga ekor untuk kehidupan seharian dan sekarang hanya ada tiga ekor sahaja,” kata Musanam sambil menuntut agar Pertamina memenuhi janji mereka untuk memberinya pekerjaan.

Sementara itu, seorang lagi penduduk yang menyertai tunjuk perasaan itu ialah Mugi. Difahamkan dulu Mugi memiliki tanah pertanian seluas 2.4 hektar dan kemudian menjualnya kepada Pertamina. Dia menerima bayaran Rp 2.5 bilion dan telah digunakan untuk keperluan harian dan sebahagiannya disimpan. Namun sekarang, dia tidak mempunyai pekerjaan.

“Ya, saya menyesal, dahulu tanah saya ditanam dengan jagung dan cili. Setiap tuaian saya boleh menghasilkan Rp. 40 juta (RM11,000), tetapi kini saya tidak lagi menjual hasil tanaman, saya tidak mempunyai pendapatan,” kata Mugi.

Mugi berkata bahawa dia tidak berniat untuk menjual tanahnya. Bagaimanapun, syarikat yang bertanggungjawab telah merayu kepadanya untuk menjual tanah. Pihak syarikat juga sanggup datang sehingga ke kebunnya untuk merayu agar dijualkan tanah miliknya.

Janji manis daripada syarikat tersebut telah menyebabkan Musanam dan Mugi hilang punca pendapatan sehingga terpaksa menjual apa yang ada untuk terus hidup.

sumber: thevocket