May 17, 2022

Indonesia laksana ‘tol tanpa palang’ tahun ini, Malaysia masih g4duh RFID vs SmartTAG

MLFF akan mula beroperasi di sekitar Jabodetabek mulai Julai 2022

  • 3 kaedah transaksi yang akan dilaksanakan
  • Bolehkah ia mengurangkan kesesakan lalu lintas di Indonesia?

Pengenalan RFID (Radio Frequency Identification) sepatutnya membawa kita serta selangkah lebih dekat dengan pembayaran tol tanpa palang. Namun, RFID masih menjadi isu di Malaysia kerana sesetengah pihak mempertikaikan kebolehpercayaan sistem ini di Malaysia.

Indonesia laksana 'tol tanpa palang' tahun ini, Malaysia masih gaduh RFID vs SmartTAG? 02

Namun di Indonesia, lebuh raya Aliran Bebas Pelbagai Lorong (Multi Lane Free Flow) atau dalam bahasa mudahnya, tol tanpa palang, hampir menjadi kenyataan apabila BPJT (Badan Pengatur Jalan Tol) mengumumkan bahawa sistem itu akan mula beroperasi mulai Julai 2022.

Indonesia laksana 'tol tanpa palang' tahun ini, Malaysia masih gaduh RFID vs SmartTAG? 03
Plaza tol ERP di Singapura, tanpa palang

Untuk pengetahuan, MLFF membenarkan transaksi pembayaran tol dibuat semasa kenderaan bergerak, supaya tiada lagi palang di plaza tol. Sistem ini digunakan secara meluas di kebanyakan negara di seluruh dunia termasuk Singapura dan Australia.

Indonesia laksana 'tol tanpa palang' tahun ini, Malaysia masih gaduh RFID vs SmartTAG? 04

Menurut laporan media Indonesia, sistem MLFF akan dilaksanakan secara berperingkat bermula dengan tol di sekitar kawasan Jabodetabek (kawasan Jakarta Metropolitan / Greater Jakarta). Pelancaran sepenuhnya sistem tol bebas hal4ngan dirancang untuk berkuat ku4sa di semua lebuh raya bertol di seluruh Indonesia menjelang September 2023.

Indonesia laksana 'tol tanpa palang' tahun ini, Malaysia masih gaduh RFID vs SmartTAG? 05
Perhatikan lorong kanan yang menggunakan versi RFID Indonesia, dipanggil Let It Flo. Ia masih menggunakan palang.

Bagaimanakah Indonesia menangani masalah pembayaran yang masih membelenggu Malaysia? Sistem MLFF Indonesia akan membenarkan tiga cara transaksi pembayaran iaitu:

  1. unit terbina dalam elektronik (E-OBU)
  2. unit terbina dalam fizikal (OBU)
  3. tiket laluan elektronik

Indonesia laksana 'tol tanpa palang' tahun ini, Malaysia masih gaduh RFID vs SmartTAG? 06
Aplikasi Let It Flo bagi tujuan ilustrasi

Kaedah E-OBU disambungkan ke telefon pintar dan ditujukan kepada pemandu dan pemilik yang jarang bertukar-tukar kenderaan mereka. Setiap kenderaan perlu didaftarkan melalui aplikasi MLFF untuk menggunakan tol.

Indonesia laksana 'tol tanpa palang' tahun ini, Malaysia masih gaduh RFID vs SmartTAG? 07

Sistem ini juga disepadukan dengan pelbagai saluran pembayaran. Setelah mendaftar, pengguna hanya perlu menghidupkan aplikasi yang akan menghantar isyarat GPS. Dengan menjejaki lokasi kenderaan, sistem tol akan memotong baki secara automatik dengan sewajarnya.

Indonesia laksana 'tol tanpa palang' tahun ini, Malaysia masih gaduh RFID vs SmartTAG? 08
IU (In-Car Unit) yang digunakan di Singapura

Manakala, kaedah OBU berfungsi sama dengan sistem E-OBU kecuali ia menggunakan unit fizikal yang sama dengan unit terbina dalam (IU) yang digunakan di Singapura. Kaedah ini disyorkan untuk kenderaan yang kerap digunakan dengan ramai pemandu – misalnya kereta syarikat dan kereta sewa.

OBU juga disambungkan melalui GPS yang menjejaki laluan kenderaan dan memotong baki dengan sewajarnya.

Indonesia laksana 'tol tanpa palang' tahun ini, Malaysia masih gaduh RFID vs SmartTAG? 09
Bukan satu kad sahaja, tol di Indonesia menerima pelbagai jenis kad

Kaedah pembayaran terakhir adalah menggunakan tiket laluan elektronik yang ditujukan kepada pengguna yang jarang melalui jalan tol. Tiket tol ini boleh dibeli secara dalam talian melalui laman web BPJT atau melalui aplikasi itu sendiri.

Indonesia laksana 'tol tanpa palang' tahun ini, Malaysia masih gaduh RFID vs SmartTAG? 10
Gambar rajah menunjukkan bagaimana MLFF Indonesia akan beroperasi

Cara sistem ini berfungsi memerlukan rombakan pada gantri tol (palang atas tol yang dilengkapi kamera dan sensor) sedia ada. Hal ini termasuk melengkapkan plaza tol dengan kamera dan perisian yang boleh mengenal pasti setiap kenderaan yang lalu. Gantri akan menghantar data ke sistem pusat MLFF, secara automatik menyemak sama ada pengguna telah mendaftar dan membayar tol.

Indonesia laksana 'tol tanpa palang' tahun ini, Malaysia masih gaduh RFID vs SmartTAG? 11
Tiada lagi kesesakan lalu lintas di plaza tol Indonesia?

Memandangkan bahawa terdapat sistem berpusat yang memantau setiap kenderaan yang melalui tol lebuh raya, ia juga akan mengesan pes4lah tol dengan menghantar d3nda atau menghantar data kepada pihak berkuasa yang berkaitan. Sistem ini akan memberi pengajaran yang lebih efisien kepada pemandu yang menyalahgunakan sistem ini.

Indonesia terkenal dengan kesesakan lalu lintas yang kronik justeru, adakah cara ini bakal mengurangkan kesesakan lalu lintas di sana?

sumber: wapcar.com