May 21, 2022

Letusan Gunung Berapi Tonga Bersamaan Dengan 1,000 B0m Nuklear Di Hiroshima, Kata Saintis

Dua saintis Australia berkata letusan gunung berapi bawah laut di Tonga bersamaan dengan 1,000 bom nuklear AS yang memusn4hkan Hiroshima, Jepun. Sebelum ini, letusan gunung berapi Hunga Tonga-Hunga Ha’apai pada malam Sabtu mencetuskan panlk dan am4ran tsunami di rantau Pasifik.

Gunung berapi bawah laut yang terjadi baru-baru ini difahamkan terletak kira-kira 50 kilometer dari ibu negara Tonga, Nuku’alofa. Kesan daripada letusan tersebut, ibu kota Tonga berada di dalam gelap selepas diliputi abu gunung berapi.

Dua saintis yang menggambarkan kesan buruk letusan itu ialah Brian Schmidt, Saintis pemenang hadiah Nobel dan naib canselor Universiti Kebangsaan Australia (ANU) dan Profesor Richard Arculus, pakar terkenal dalam Sekolah Penyelidikan Sains Bumi di Kolej Sains ANU. Kedua-dua ilmuwan ini menulis analisis mereka dalam artikel di The Sydney Morning Herald.

Tiada laporan mengenai kem4langan jiwa atau kec3deraan di Tonga akibat letusan mahupun akibat ombak tsunami kerana rangkaian komunikasi di sana masih terputus. Bagaimanapun, Perdana Menteri New Zealand Jacina Ardern, yang berjaya menghubungi kedutaannya di Tonga, berkata negara Pasifik itu telah mengalami ker0sakan yang ketara.

Times of Israel

“Seluruh dunia menyaksikan letvpan yang luar biasa secara real-time bagi generasi baharu satelit cuaca resolusi tinggi, yang menunjukkan secara terperinci kuasa dan skala yang memusn4hkan,” tulis kedua-dua saintis itu dalam artikel mereka. “Gelombang bunyi dilihat merebak ke seluruh Pasifik pada kelajuan 1,200 kilometer sejam,” sambung saintis.

Letusan gunung berapi itu telah memuntahkan awan cendawan menutupi kawasan letusan dan kawasan Nuku’alofa. Kelajuan awan tersebut, menurut dua saintis itu, bersamaan dua kali kelajuan bunyi.

Menurut kedua-dua saintis itu, ukuran tepat tenaga letusan Hunga Tonga-Hunga Ha’apai akan diketahui apabila data daripada pelbagai sumber dikumpulkan, tetapi bagi mereka ia adalah letusan yang kuat. Tambah mereka lagi, letusan ini mungkin tidak mampu mengalahkan letusan Krakatoa yang terjadi pada tahun 1883 di Indonesia. Namun apa yang jelas, ia mungkin lebih besar daripada mana-mana gunung berapi sejak letusan Gunung Pinatubo di Filipina pada 1991.

Letusan Krakatau masih dianggap antara yang terd4hsyat pernah terjadi. Ia telah mengakibatkan tsunami besar yang membvnuh 36,000 di pulau Sumatera dan Jawa bersebelahan dengan Selat Sunda, di mana gunung berapi itu terletak.

Fiji Times

“Tenaga letusan Krakatau 1883 dianggarkan bersamaan dengan b0m nuklear 200 megaton – atau empat kali lebih besar daripada b0m hidrogen terbesar yang pernah diletvpkan di Bumi,” kata dua saintis Australia itu. “Gunung berapi Hunga Tonga-Hunga Ha’apai mungkin tidak sepadan dengan Krakatoa, tetapi tenaga letvpannya berkemungkinan mengikut susunan b0m nuklear terbesar yang pernah dibuat – bersamaan dengan 1,000 b0m Hiroshima.”

Untuk rekod, gunung berapi Hunga Tonga-Hunga Ha’apai adalah sisa struktur gunung berapi tua. Kini, sebahagian daripada Tonga mengalami gangguan bekalan elektrik sehingga terjejasnya talian telefon dan perkhidmatan internet.

sumber: thevocket