May 24, 2022

Pekerja dapati gaji terlebih masuk RM7 ribu, apa yang berlaku lepas itu mengejutkan

Pekerja dapati gaji terlebih masuk RM7 ribu, apa yang berlaku lepas itu mengejutkan. Korang pernah tak tersalah masuk duit dalam akaun orang lain? Kalau orang tu tak nak pulang balik, selalunya bank mesti akan cakap “tak ada apa yang kami boleh buat, cik” lepastu korang akan blame diri sendiri sebab tak check betul-betul dan redha je. Kan?Majikan Tersilap Masukkan Duit RM7K Lebih Dalam Akaun, Bekas Pekerja Enggan Pulangkan Duit

Macam dua bekas pekerja kilang ni yang dapat durian runtuh bila manager HR kilang yang dorang kerja dulu termasukkan gaji (RM5,161.48 dan RM2,138.08) ke dalam bank akaun dorang walaupun dah berhenti kerja beberapa bulan lepas.

Menurut NST, lepas dua lelaki ni sedar yang bank dorang tiba-tiba ada duit banyak, dorang dah plan nak belanjakan duit ni. M4langnya, dorang tak dapat nak teruskan rancangan dorang lepas kilang di Gebeng, Pahang ni minta dorang pulangkan balik duit tersebut.

Pekerja dapati gaji terlebih masuk RM7 ribu, apa yang berlaku lepas itu mengejutkan

Majikan Tersilap Masukkan Duit RM7K Lebih Dalam Akaun, Bekas Pekerja Enggan Pulangkan Duit

Pun begitu, dua lelaki ni berdegil dan engg4n pulangkan wang tersebut.

Ketua Jabatan Siasatan Jen4yah Komersial Pahang, Mohd Wazir Mohd Yusof mengatakan lepas dah transfer gaji tu, barulah pengurus tu perasan yang dua lelaki ni dah berhenti kerja dua bulan lepas.

Menyedari kesilapannya, syarikat ini telah menghubungi dua bekas pekerja ini tapi mereka enggan bekerjasama. Kami dapat aduan dari pihak syarikat dan akan jalankan siasatan untuk mengesan dua individu ini.”

Pekerja dapati gaji terlebih masuk RM7 ribu, apa yang berlaku lepas itu mengejutkan

Wazir kemudian menambah, kes ini disiasat di bawah Seksyen 406 yang membolehkan dua lelaki ni dipenjarakan maksimum 10 tahun termasuk seb4tan atau d3nda. Wooo

Apa-apa pun, kalau dah sampaijadi kes p0lis dan boleh masuk penj4ra, jadi kes jen4yah ni, baiklah pulangkan je. Tak worth it lah. Lagi pun duit tu pun asalnya bukan hak kita, kenalah pulang balik. Betul tak guys?

sumber: inforakyat