Site icon Sinar Nasional

Suami isteri penjawat awam ‘kant0i’ guna aplikasi MySejahtera p4lsu

MELAKA: Gara-gara tidak mahu terkecu4li daripada menerima bayaran bonus tahunan dan dikenakan tlndakan tat4tertib, sepasang suami isteri yang juga penjawat awam sanggup membeli sijil vakslnasi C0VID-19 p4lsu.

Tindakan pasangan berusia 33 dan 38 tahun yang bertugas di sebuah jabatan sama itu bagaimanapun membawa p4dah apabila dic3kup pihak p0lis.

Ketua P0lis Daerah Alor Gajah, Superintendan Arshad Abu berkata, slasatan awal mendapati pasangan berkenaan membeli sijil itu dengan harga RM500 setiap satu menerusi rakan sekerja berusia 58 tahun yang bertindak sebagai orang tengah. “Keglatan pasangan ini menggunakan sijil vakslnasi p4lsu mula terb0ngkar selepas pihak jabatan curlga dengan aplikasi ‘Mysejahtera’ berstatus vaksin lengkap dua dos yang dimiliki mereka sebelum membuat semakan di Klinik Kesihatan Rembia.

“Hasil semakan klinik berkenaan kemudian mendapati kedua-dua mereka tidak pernah menerima apa-apa vaksln sebelum laporan p0lis dibuat kerana mereka telah menlpu pihak jabatan,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan pada Khamis.

Mengulas lanjut, beliau berkata, slasatan lanjut mendapati pasangan itu mengaku membeli dan memuat turun sijil vaksln p4lsu melalui orang tengah yang merupakan penjawat awam di jabatan sama.

Katanya, pasangan suami isteri serta rakan sekerja berkenaan kemudian dit4han Selasa lalu di sekitar Melaka serta membuat r4mpasan keatas telefon bimbit kesemua t4ngkapan selain membvru seorang lagi susp3k yang dipercayai penjual sijil vakslnasi itu.

Pasangan yang merupakan kumpulan 4nti vaksin itu juga sebelum ini pernah tampil membuat laporan p0lis pada tahun lalu berhubung ke3ngganan mereka menerima suntlkan vaksln berkenaan.

“Slasatan lanjut mendapati rakan sekerja yang bertindak sebagi orang tengah itu telah mendapatkan muat turun aplikasi sijil vaksin lengkap dua dos p4lsu ini daripada susp3k yang masih bebas, yang digelar nama ‘Vnilai’.

“Sijil vakslnasi berkenaan juga boleh digunakan untuk mengimbas kod QR bagi memasuki premis perniagaan dan pihak p0lis sedang membvru suspek lain yang disy4ki terlibat,” katanya.

Jelasnya, ketiga-tiga susp3k itu direm4n selama tiga hari bagi membantu slasatan mengikut Seksyen 420 Kanun Kes3ksaan kerana menlpu.
sumber:awani
Exit mobile version